گروههایNA و کارتهای حضور در جلسات
دلایل بسیاری وجود دارد که نشان میدهد چرا این گونه به نظر میرسد که اعضاء از حضور افراد ارجاعی از دادگاه به جلسات NA ناراحت هستند. یکی از دلایل این است که معتادان گمنام به عنوان یک انجمن روی اعضای خود نظارت ندارد.
دلیل دیگر اینکه به نظر میرسد اجبار به حضور در جلسات با برخی از اصول فلسفی ما در تضاد است. اگر چه بسیاری از اعضای ما از طریق برنامه اجبار حضور در جلسه که شامل مراکز درمانی و عفو مشروط است، NA را یافتهاند.
این به ما مربوط نیست که تصمیم گیری کنیم آیا فردی برای پاک ماندن آمادگی دارد و یا اینکه عضو NA است یا خیر. بسیاری از معتادانی که نهایتاً تمایل به حضور در جلسات NA را نداشتند، در نتیجه برنامه حضور اجباری، در NA پاک شدهاند.
یکی از واقعیتهای کاربردی موجود این است که افراد ارجاعی از دادگاه مواد مخدر میتوانند بر فضای بهبودی گروه تأثیر گذاشته و منابع مالی گروه را تحلیل برند.
خوب است این نکته را به یاد آوریم که نشریات NA به ما میگوید: مهم نیست که معتاد از کجا آمده است. گروههامیتوانند از خود بپرسند آیا حذف کسانی که از طریق دادگاههای مواد مخدر به جلسات ارجاع داده میشوندواقعاً بهترین راه حل است یا خیر. ایدههای زیر میتواند به گروهها کمک کند در بحث و گفتگوی چالشهای واقعی که در ارتباط با مراجعان دادگاههای مواد مخدر پیش رو دارند، به راه حل دست یابند:
1- ممکن است گروه تصمیم بگیرد از خود یک ترازنامه تهیه کند. این ترازنامه میتواند بر روی چگونگی آمادگی و توانایی گروه برای حضور مراجعان از دادگاه مواد مخدر متمرکز شود. اگر چه افزایش حضور میتواند فضای بهبودی را مستأصل سازد، گروه ممکن است توجه خود را به کسانی معطوف کند که از دادگاههای مواد مخدر مراجعه کردهاند. آیا گروه پذیرا بوده و خوشامد میگوید؟ برخی از درمان جویان تحت قیمومیت دادگاه، ممکن است معتاد نبوده یا آمادگی پذیرش و اقرار به اینکه معتادند را نداشته باشند. گروه میتواند از خود بپرسد که آیا سنت سوم NA را رعایت میکند یا خیر.
2- گروه میتواند بررسی کند که آیا فرمت جلسه برای تعداد زیادی از تازه واردان مناسب است یا خیر. ممکن است گروهی که فرمت جلسهاش مشارکت است تصمیم بگیرد فرمت جلسه را به گونهای تنظیم کند که در آن بهتر بتواند به تازه واردان سرویس دهی کند؛ مانند کارگاه تازه واردان، جلسه سخنران یا جلسه پرسش و پاسخ.
ممکن است حتی بعد از در نظر گرفتن همه این ملاحظات، گروه به این نتیجه برسد که جلسه امکانتطبیق و پاسخگویی خود با افراد دارای کارت حضور دادگاه را ندارد. در آن صورت گروه میتواند مراتب را با کمیته خدماتی ناحیه یا کمیته هماهنگ کننده کارکنان دادگاه مطرح کند.
آن دسته از گروههایNA که تصمیم میگیرند کارت حضور مراجعان دادگاه را امضا نکنند، امکان توضیح این مورد هنگام ثبت آدرس گروه در لیست جلسات ناحیه را دارند تا در این صورت افراد ارجاعی از سوی دادگاهها در جلساتشان شرکت نکنند.
سنت سوم:
تنها شرط عضویت تمایل به قطع مصرف مواد مخدر است. همه افراد معتاد مقدمشان گرامی داشته شده و در به دست آوردن رهایی از اعتیاد که در جستجوی آن هستند یکسانند؛ همه معتادان میتوانند به طور یکسان در این برنامه بهبود یابند.
3- امضای کارتهای حضور، ارائه خدمت به معتادان است. گروه NA در هیچگونه نظارتی شرکت نمیکند. در ابتدای تأسیس NA هم جلسات تحت نظارت قرار داشتند. درخواست از پلیس برای توقف نظارت بر جلسات به این علت که معتادان از حضور در جلسات واهمه نداشته باشند، اولین تعامل انجمن ما در قالب فعالیتهای روابط عمومی بود.
اگر متوجه شویم که جلسات دوباره تحت نظارت قرار دارد، میتوانیم اعمال مشابهی انجام دهیم. امضای کارتهای حضور اعضای ارجاعی دادگاه به گروهها برای سرویس دهی و خدمت به معتادان انجام میشود نه برای خدمت به دادگاههای مواد مخدر. ما به حفظ رازداری معتاد احترام میگذاریم؛
سعی میکنیم با اعضای ارجاعی از سوی دادگاه همانگونه رفتار کنیم که با سایر اعضای NA رفتار میکنیم. 4- ممکن است اعضاء در برخی موارد متوجه شوند که معتادان ارجاعی دارای کارت حضور دادگاه، زودتر جلسه را ترک میکنند. خوشبختانه مسئولیت کنترل این مورد که آیا عضو ارجاعی از دادگاه تا انتهای جلسه حضور دارد یا خیر به عهده ما نیست.
بعضی از گروهها برای منع این اعضاء از ترک زود هنگام جلسه، کارتهای حضور را هنگام چرخش سبد سنت هفتم جمع آوری کرده و در پایان جلسه به آنها مسترد میدارند. اگر گروهها با امضای کارتهای حضور مشکل دارند در این صورت ممکن است از مُهر گروه به عنوان جایگزین امضاء استفاده کنند.
استحکام رابطه ما با ساختار دادگاههای کیفری، توانمندی بالقوهای در تغییر زندگی بسیاری از معتادان دارد. روابط مستحکم بر مبنای ارتباطات شفاف، اعتماد، اعتبار و ایجاد رابطه مداوم ساخته می
شود. با انجام هدف اصلی ما یعنی رساندن پیام بهبودی NA به معتادان در عذاب، فعالیتهای خدماتی خود با ساختار دادگاههای کیفری را تمرین میکنیم.
منابع
نامه تشویقی دادگاههای کیفری
نامه دادگاههای کیفری به حرفهایها
پرسشهای متداول –حرفهایها در دادگاههای کیفری
فرم پیگیری دادگاههای کیفری
کارگاه برای تازه واردان
پیشنهاداتی برای ارتباط با سازمانها
دادگاههای مواد مخدر
کانونهای اصلاح و بازداشتگاهها
شعب دادگاهها
پلیس / کلانتر
آموزش / تعلیم و تربیت (دانشکده حقوق، برنامه آموزشی دادگاه مواد مخدر، برنامههای آموزشی و پرورشی دادگاههای کیفری، دانشکده افسری پلیس و غیره)
جوامع حرفهای (به طور اخص ملی و بینالمللی)
مأمورین عفو مشروط
کتابچه اطلاع رسانی انجمن معتادان گمنام
فصل ششم